četrtek, 28. maj 2009

Matic Majcen


2. 6. 2009, 18h, YHD, Matic Majcen

Gledati skozi oči Drugega: antropocentričnost podobe in primer filma Nomadi neba


Na primeru filma Nomadi neba bomo razkrili dvoličnost populistične filmske prakse, ki je za svoj uspeh pripravljena po faustovsko "žrtvovati svojo dušo". Konkretneje: tisto, kar vidimo tokom filma, je umetno skonstruirana narativna iluzija, za katero se skrivajo povsem isti motivi kot za slehernim potrošniškim izdelkom v kapitalistični realnosti. Film se prav na tak način postavlja kot eksemplaričen primer, ki razkriva sprevržen način delovanja sodobnega sveta.

Prvotni cilj je skozi film vzpostaviti način mišljenja, ki omogoča kritično soočanje z vizualno podajanimi naracijami, ki nas obkrožajo v našem vsakdanjiku. Prav preko njih se namreč reproducirajo norme in vrednote, ki vzdržujejo izkoriščevalsko ter emocionalno odrevenelo figuro potrošnika.


KLIK ZA POSLUŠANJE PREDAVANJA








Literatura:

Aumont, Jacques: L'Image: 2e édition. Pariz: Armand Colin, 2005.

Božovič, Miran: Dvoriščno okno: objekt a, petit a, kot objekt apetita. Hitchcock II. Ur. Miran Božovič. Ljubljana: Analecta, 1991. 13-27.

Haraway, Donna: Primate Visions: Gender, Race and Nature in the World of Modern Science. London, New York: Verso, 1992.

Šprah, Andrej: Utrujen od podobe svojega pogleda. Pelko, Stojan: Pogib in počas: Podobe Wima Wendersa. Ljubljana: ISH – Fakulteta za podiplomski humanistični študij, 1997. 99-142.

Wade, Nicholas J.: A Natural History of Vision.Cambridge [MA]: MIT Press, 1998.


Matic Majcen, podiplomski študent sociologije kulture ter sodelavec revije Ekran.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

 

Koordinatorka dejavnosti Škratova filmska mala šola: Nina Cvar | Vodja dejavnosti KUD Anarhiv: Mateja Zobarič | Stran oblikuje in ureja: Tit Podobnik | Škratova Čitalnica